Időjárás

Malaga időjárása
Malaga éghajlata mediterrán forró nyarakkal és enyhe telekkel. A páratartalom nyáron viszonylag alacsony, így a forróság könnyebben elviselhető. A legszeszélyesebb időjárás áprilisban, májusban, októberben és a téli hónapokban fordulhat elő.

Nyári naplement Malagában

Nyári naplement Malagában – Fotó: Pixabay

Nyári időjárás Malagában

A nyár Malagában júniustól szeptemberig tart. A maximum átlaghőmérséklet megközelíti a 30 fokot az egész nyári időszakban – 27 fok júniusban és júliusban 29-30 fokra is felemelkedik. Ilyenkor a napközbeni hőmérséklet bőven 30 fok felett van, de a tenger felől fújó állandó szél és az alacsony páratartalom kellemesebbé teszi a nyári meleget.

Az Afrika felől fújó sirokkó idején nagyon kellemetlen tud lenni az időjárás Malagában. Ez az aszály és a poros levegő ideje. A Földközi-tenger partján fekvő üdülőhelyeket a sirokkó beborítja porral; ilyenkor a levegő minősége sem a legjobb.

A júniustól augusztusig tartó időszakban naponta 11 órát süt a nap, míg szeptemberben csak 8 órát. Malagában köd is előfordulhat nyáron, de a reggeli órákra ez is eloszlik. A köd keletkezésének oka, hogy az Afrika irányából érkező forró levegő felveszi a nedvességet a Mediterráneumban és amikor lehűl, akkor köd formájában csapódik le. Ha mégis ködös időbe botlunk, akkor érdemes kicsit a parttól eltávolodni és a szárazföld irányába utazni, mert ott mindig garantált a napsütés.

Július és augusztusban szinte egyáltalán nem esik eső, míg júniusban és szeptemberben átlagosan 3 nap eshet az eső. Júniusban e három nap alatt 52 mm, szeptemberben 162mm csapadék hull. Júnusra inkább az enyhe záporok, míg szeptemberre a viharok jellemzőek.

Őszi időjárás Malaga

Malaga ősszel

Malaga ősszel – Fotó: Pixabay

Októberben és novemberben még kellemesen meleg az idő, de elég nedves is. Akik akívabban szeretnek nyaralni és a turisták hadait is szeretnék elkerülni, azoknak érdemes az őszi időszakban Malagába utazniuk. A maximum átlaghőmérséklet októberben 23 fok, míg novemberben már csak 19. A minimum átlaghőmérséklet pedig 14 fok októberben és 11 fok novemberben.

Késő novemberig strandolhatunk és úszhatunk a tengerben, de az éjszakák ilyenkor már hűvösebbek. Erős záporokra már számíthatunk ebben az időszakban, átlagosan 9 napot esik az eső havonta ilyenkor. November a legcsapadékosabb hónap. A napsütéses órák száma lecsökken és köd is előfordulhat.

Malaga téli időjárás

Malaga télen

Malaga télen – Fotó: Pixabay

Malagában a tél elég csapadékos, de kellemesen meleg; Európában sokak szerint a legmelegebb. Decembertől februárig kb. 80mm csapadék hull havonta, 8 nap leforgása alatt. Míg így is marad 20 csapadék nélküli nap, de nehéz megjósolni, hogy mikor. Ekkor naponta 5 órát süt a nap, de pl. Londonban csak 1 órát ugyanebben az időszakban.

A napközbeni téli hőmérséklet 20 fok felett is lehet, amikor Afrika felől kellemesen meleg szél fúj és a nap is süthet. Január a leghidegebb hónap, amikor a maximum átlaghőmérséklet 16 fok és a minimum átlaghőmérséklet 7 fok. Éjjel akár fagypont körüli hőmérséklet is lehet, de ez nagyon ritka. Sajnos ilyenkor több napig tartó ködös idő is előfordulhat és a tenger hőmérséklete is túl alacsony már az úszáshoz.

Tavaszi időjárás Malaga
Márciustól májusig tart a tavasz Malagában, ekkor már fokozatosan emelkedik a hőmérséklet és sokkal többet süt a nap is. A maximum átlaghőmérséklet 19-20 fok már áprilisban és 23 májusban. Az éjszakák még meglehetősen hűvösek, 11 fok májusban.  A tenger még nem elég meleg az úszáshoz, bár vannak, akik ilyenkor már megmártóznak. Átlagosan 7 órát süt ilyenkor a nap, de májusban már kilencet is. Sajnos még ilyenkor is lehet köd és a szél is meglehetősen hűvös.

Ha nemcsak a strandon akarjuk tölteni az időnket, hanem szeretnénk várost nézni és élvezni a kellemes tavaszi időjárást, akkor a március-május közötti időszakban látogassunk el Malagába.  A turista is kevesebb ilyenkor és alacsonyabb áron tudunk szállást- és bérautót is foglalni. Malaga egy igazi nagyváros, Spanyolország hatodik legnagyobb városa. Itt mindig zajlik az élet, tehát sem elő-, sem utószezonban nem fogunk unatkozni.

Malaga városát a Betikai-Kordillerák hegység határolja északon, amelyek megvédik a várost a téli hideg szelektől. A meleg tengeráramlatok is “fűtik” a téli időszakban a partvidéket. E kettő hatásnak köszönhetően a tél itt sokkal melegebb, mint a szárazföld belsejében. Míg nyáron a tenger felől fújó szél felfrissíti egy kicsit a tengerparton a levegőt és kicsit hűvösebb van, mint a szárazföldi területeken.

Néha természetesen Malagában is előfordulnak hőhullámok vagy hidegebb időszakok. Vannak évek, amelyek aszályosabbak, mások meg csapadékosabbak. 2004 és 2005-ben nagyon száraz volt a tél, míg 2006-ban nagyon csapadékos. Ugyanebben az évben a tél nagyon hideg volt, még hó is hullott a Malaga mögötti hegyekben, még a strandon is “találkoztak” pár hópihével.

A legtöbben késő tavasszal és nyáron látogatják a várost, de egész évben kellemes úti cél, mert Malaga minden évszakban tartogat valami kellemes meglepetést az idelátogatóknak.

Malaga tavasszal

Malaga tavasszal – Fotó: Pixabay

Az 5 Legjobb Autós Túra Malagából

Az 5 Legjobb Autós Túra Malagából

Töltse le az útikalauzt, mert a malagai utazásához még több ötletet fog kapni!

Adja meg az E-mail címét és keresztnevét majd kattintson a 'Letöltöm!' gombra, hogy elküldhessük Önnek az útikalauzt és a két hetente megjelenő ingyenes hírlevelünket!

Köszönjük! "Az 5 legjobb autós túra Malgából" letöltési tudnivalóit elküldtük a megadott emailcímre.

FONTOS! Az emailt a tartalom szolgáltatójától az AutóbérlésOnline.hu emailcíméről fogja megkapni.

Az 5 Legjobb Autós Túra Malagából

Töltse le az útikalauzt, mert a malagai utazásához még több ötletet fog kapni!

Adja meg az E-mail címét és keresztnevét majd kattintson a 'Letöltöm!' gombra, hogy elküldhessük Önnek az útikalauzt és a két hetente megjelenő ingyenes hírlevelünket!

Köszönjük! "Az 5 legjobb autós túra Malgából" letöltési tudnivalóit elküldtük a megadott emailcímre.

FONTOS! Az emailt a tartalom szolgáltatójától az AutóbérlésOnline.hu emailcíméről fogja megkapni.