Látnivalók

Látnivalók Malagában

Málaga legfontosabb látnivaló a városközpontban csoportosulnak, egymáshoz közel fekszenek, így gyalogosan is könnyen megközelíthetőek. A katedrális, a templomok mind jellegzetes stílust képviselnek. A városban több mint 30 múzeum van, a leghíresebbek közülük a Picasso– és a Carmen Thyssen Múzeum. A legfantasztikusabb kilátás Malagában az Alcazaba, a Castillo de Gibralfaro-ból és a római színházból látható.

Picasso 1881-ben született Malagában egy szép, sárga épületben (1861), ami a Plaza de la Merced-en található, a város történelmi negyedében. A Casa NatalPicasso szülőhelye – szinte mindenhez nagyon közel fekszik. Malaga katedrálisa is csak pár perc sétára található, de a Cervantes Színház (Teatro Cervantes) is a közelben van. Picasso családja egészen 1891-ig itt élt, amíg munkát nem kapott La Coruña-ban, ahol 1895-ig éltek.

Malaga belvárosa

Malaga belvárosa – Fotó: Pixabay

1983-ban történelmi műemlékké avatták és 91-ben a Picasso Alapítvány – Fundación Picasso – központja lett, amelyet 1998-ban a spanyol király és királynő hivatalosan is felavatott. Ne tévesszük össze a Picasso Múzeummal. Számtalan kulturális és művészeti eseményt tartanak itt. Természetesen különleges hangsúlyt fektetnek Picasso művészetére. A földszinten Picasso otthonából fennmaradt emléktárgyakat tekinthetünk meg. Az első emeleten a művész és édesapja – Jose Ruiz Blasco – személyes tárgyait nézhetjük meg. A harmadik emeleten pedig egy könyvtár, valamint a kutatóközpont található, amely természetesen Picasso munkásságával foglalkozik.

Picasso metszetei, kerámiái és grafikus alkotásai az 1931-1971-et felölelő időszakból származnak. Az ő művészeti alkotásai mellett 3500 kortárs kiállítási darabot is megcsodálhatunk, többek között Miró, Christo, Bacon, Brossa, Ernst, Tápies, Chillida, Plensa, Dokoupil, Guinovart, Matta és Moore munkái. Ezenkívül malagai művészek alkotásai – 1950-től napjainkig – is helyet kapnak itt: Barbadillo, Brinkmann, Peinado, Stefan, Joaquín de Molina, Robert Harvey, Diego Santos, Carlos Durán, Bola Barrionuevo, Chema Lumbreras, Joaquín Ivars és Rogelio López Cuenca.

A nyitvatartási idő a következő: hétfőtől péntekig reggel 09.00-től este 20.00 óráig. Munkaszüneti napokon nem látogatható. A belépődíj 2 euró/fő, vasárnap ingyenesen látogatható.

Sokan összetévesztik a Picasso Múzeumot – Museo Picasso, Palacio de Buenavista, c/ San Agustín, 8 – a Fundación Picassóval. Ha már a városban járunk, érdemes mindkét helyet egymás után meglátogatni. Malaga nagyon büszke Picassóra és múzeumára. 2003. október 27-én a spanyol királyi pár avatta fel a Palacio de Buenavista épületében található múzeumot. A nyitónapon kétezren keresték fel. A múzeum közelében található a katedrális – kb. 2 perc sétára. Főszezonban rengetegen keresik fel, sokszor több méteres sorok kígyóznak az épület előtt.

Az állandó kiállítás alkotásai 12 teremben vannak, ezek közül a leghíresebb Olga egy karosszékben (1917), Anya gyermekével (1921-22) vagy éppen Paulo fehér kalapos portréja 1923-ból. Ezenkívül számos vázlata és kerámiája is kiállításra került. Miután megcsodáltuk az állandó és az időszakos kiállítást, menjünk le az alagsorba, ahol gyönyörűen megőrzött római és főníciai romokban gyönyörködhetünk, amik az épület restaurálása során kerültek a felszínre. Egy kávézó és egy könyvesbolt is található az épületben.

A múzeum keddtől csütörtökig (10.00-20.00) és péntektől-szombatig (10.00-21.00) tart nyitva. Vasárnapokon és ünnepnapokon reggel 10-től este 20 óráig. Hétfőn zárva tart.

A belépődíj attól függ, hogy mit nézünk meg; az ára 8, 5.50 és 10 euró. Vasárnap délután, 18.00-20.00 óra között ingyenesen látogathatjuk.

La Alcazaba - Malaga

La Alcazaba – Malaga – Fotó: Pixabay

A Plaza de Aduanaról egy rövid sétával elérhető a La Alcazaba mór erőd, ami Malaga egyik fontos nevezetességei közé tartozik. Az erőd a 700-as évekből származik, de fő struktúrája a 11. században készült el. Bejárata, a Puerta del Cristo, ahol az első misét tartották, amikor a keresztények győzelmet arattak a városban. Egy gyalogút vezet keresztül a szökőkutakkal tarkított szépen ápolt kertben. A Puerta de las Columnas, Arco del Cristo és az Arcos de Granada kapukon vezet keresztül az utunk. Teraszairól csodálatos kilátás nyílik a városra és a kikötőre. Egy kisebb palota ad otthont az archeológiai múzeumnak.

Az Alcazaba nyitvatartási ideje:
Kedd és vasárnap között nyáron 09:30 és 20:00; télen 08:30 és 19:30 között ( este 7-kor engedik be az utolsó látogatókat). Hétfőn reggel 09:00 és este 18:00 óra között. Január elsején, február 28-án és december 31k-én zárva tart.

A belépődíj 2.20 euró, ha összevont jegyet veszünk az Alcazaba és a Gibralfaro területére, akkor az 3.50 euróba kerül. A helyi lakosok és a gyerekek – 6 és 16 év között – 0.60 euró. Vasárnap délután 14:00 óra után ingyenes a belépés.

A Gibralfaro-kastélyt a Plaza de Aduana-ról egy meredek úton érjük el, ami az azonos nevű hegy tetején található és a Montes de Malaga hegylánc része. Az erőd és a kastély belülről nem kapcsolódik egymáshoz.

A kastélyt a 10. században a cordobai kalifa III. Abd-al-Rahman építtette, amit a 14. században a granadai szultán bővíttette ki. Történelmében fontos szerepet játszott a három hónapos ostrom, amikor Ferdinánd és Izabella, katolikus uralkodók csapatai ostrom alá vették a Gibralfaro-kastélyt, amely azzal végződött, hogy az éhség megadásra kényszerítette a malagaiakat. Érdekes történelmi tény kapcsolódik az ostromhoz: ez volt az első összecsapás, amikor lőport használt mindkét tábor.

A kastély legépebben fennmaradt része a bástya, ahol nyugodtan körbe tudunk sétálni, még a La Malagueta bikaviadal arénát is láthatjuk, sőt még olyan szerencsében is részünk lehet  (ha ez szerencsének nevezhető), hogy ingyen bepillantást nyerhetünk egy bikaviadalba. Az erődítményen belül láthatunk még néhány épületet és udvart, ami nagyon hasonlít az Alhambraban találhatókra. A bejárat mellett egy kis hadtörténeti múzeum is van.

A Gibralfaro nyitvatartási ideje:
Keddtől péntekig
Nyáron: 09.00-20.00 óra között
Télen: 09.00-18.00 óra között
Zárva tart: január 1, február 28 és december 25

A belépődíjak:
2.20 euró/fő, az összevont jegy ára, amellyel a Alcazabat és Gibralfarot is meglátogathatjuk 3.55 euróba kerül és a kedvezményes jegy ára 0.60 euró. Vasárnap délután 2 után ingyenesen látogathatjuk.

KIlátás Malagára a Gibralfaro-kastélyból

KIlátás Malagára a Gibralfaro-kastélyból – Fotó: Pixabay

Az Alcazaba bejáratánál található a második századból származó római színház – El Teatro Romano. A belépés ingyenes a Centro de Interpretacion-on keresztül. Mozgáskorlátozottak sajnos nem tudják látogatni.

A római színház Malaga szívében, az Alcazaba erőd lábánál fekszik és a város legrégebbi műemléke. Andalúzia egyetlen római kori emléke, sajnos a többi műemlék a harcok és építkezések során teljesen megsemmisült. 2010 októberében egy látogatói központot – Centro de Interpretación – is építettek a színház mellé, ahol a látogatók bővebb információt szerezhetnek a hely történelméről és az újabb ásatásokról. Maga az épület egyszerű, de annál fantasztikusabb, Antonio Tejedor munkáját dicséri.

A színház a i.e. I. században Augustus római császár  uralkodása alatt épült és a harmadik századig volt használatban. Ezután pusztulásnak indult egészen addig, amíg a mórok Andalúziában letelepedtek. A mórok uralma alatt – 750-780 között – az amfiteátrum kőbányaként funkcionált. Az itt kifejtett követ az Alcazaba erőd építésénél használták fel, még a mai napig láthatók az erődbe épített római oszlopok és oszlopfők.

A római színházat 1951-ben “fedezték fel újra” és elkezdődtek az ásatások. 2011. szeptember 15-én újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt a 220 férőhelyes El Teatro Romano, azóta egész évben nyitva tart. Nyaranta szabadtéri előadásokat is tartanak, már fellépett itt Andrés Mérida, Daniel Casares, és Carlos Álvarez.

Az Avenida de Pries úton, a bikaviadal arénával szemben fekszik az angol temető, ami 1830 óta protestánsok temetkezési helye. A teraszos hegyoldalon mintegy 1000 sírhely található.

Málaga színes piaca – Mercado de Atarazanas – Andalúzia egyik leghíresebb helye. Itt minden kapható, vehetünk friss halat, húst és zöldséget, fűszereket is. A tipikus 19. századi vas struktúrájú épületet 2010-ben újították fel és magában foglalja az eredeti Puerta de Atarazanas-t is, amit a 14. században a mórok készítettek és összekötötte a várost a kikötővel. Ha ezen a kapun lépünk be a piac területére szemközt egy gyönyörű ólomüveg ablakot csodálhatunk meg.

A Palacio Episcopal, ami a katedrális főbejáratával szemben található Malaga egyik legszebb homlokzatával büszkélkedhet. Tökéletes helyszín biztosít kortárs művészeti és szobrászati kiállításoknak. A közelben fekvő kerteket nagyon kedvelik a fotósok.

Malaga katedrálisa

Malaga katedrálisa – Fotó: Pixabay

A katedrális 1528 és 1782 között épült egy mecset helyén. Építészeti stílusát a barokk és a reneszánsz határozza meg. A belépő 5 euró a katedrálisba, míg a kertet ingyenesen járhatjuk körbe.

A Pompidou Központ (El Centre Pompidou, Muelle Uno, Malaga) 2015. máricus 28-án nyitotta meg kapuit az El Cuboban, ami nem más, mint egy kocka alakú üveg épület Malaga kikötőjében. A 6000 négyzetméteres területen fekvő művészeti központ 80 alkotást mutat be, 2-3 kiállítást tartanak évente benne, amelyek 3-6 hónapig tartanak az elkövetkezendő öt évben.

Forrás: Pixabay

Forrás: Pixabay

Mesterműveket mutatnak itt be a következő nagy művészektől: Frida Kahlo, Picasso, Francis Bacon, René Magritte, Léger, Kader Attia és Sophie Calle. Akárcsak a párizsi Pompidou Központ a malagai is egyedülálló művészeti alkotásokat jelenít meg 1905-től napjainkig.

Különböző workshopokat is tartanak majd, melyek elsősorban a 6-12 éves gyerekeket célozzák meg.

A nyitvatartási idő: naponta kedd kivételével. Nyáron (június 15-től szeptember 15-ig) 11.00-22.00 óra között. A többi hónapban 9.30-tól 20.00 óráig tart nyitva. December 25-én és január 1-jén zárva tart.

Plaza de la Merced

Plaza de la Merced – Malaga

Malaga egyik legszebb tere a Plaza de la Merced, ami közkedvelt találkozóhely és gyakran tartanak itt szabadtéri előadásokat, koncerteket is. A tér északi részén számtalan kávézó található, nagyon sokan szeretnek ide járni, mert a délutáni nap is megvilágítja ezt a sarkot. Ugyanitt van Picasso szülőhelye és egy háztömbre a Teatro Cervantes.

A tér központjában egy neoklasszikus obeliszk látható, amit 1842-ben emeltek egy szökőkút helyére, ami Torrijos tábornok és 49 társának kivégzésének állít emléket (1831. december 11.). Korábbi elnevezése Plaza del Mercado volt, majd Plaza de Riego lett. A tér mostani neve az 1507-ben épült Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced zárdáról és templomról kapta a nevét, amely sajnos a tűz martalékává vált 1931-ben és 1964-ben rombolták le.

A Plaza de la Merced háromszor renoválták: 1857-ben, 1988-ban és 2011-2013 között. Szerencsére sikerült megőrizni a 19. századi hangulatát és kinézetét is.

A Centro de Arte Contemporáneo, Malaga kortárs művészeti múzeuma az ún. Soho de Málaga városrészben, az általában száraz medrű Guadalmedina-folyó partján fekszik. Ez a különleges modern múzeum – CAC Málaga – az egykori nagybani piac épületében található és 2003. február 17-én nyitották meg. Európában az egyik legfontosabb művészeti múzeum szerepét tölti be.

Magángyűjtők kollekcióiból származó művészeti alkotásnak – 400 darab – ad otthont a múzeum, amelyek elsősorban az 1950-től napjainkig tartó időszakot ölelik fel. A legnagyobb hangsúlyt a 60-as évek észak-amerikai művészetére, Lichtenstein és Stella munkásságára fekteti.

A múzeum ingyenesen látogatható. Télen – keddtől vasárnapig – 10.00 – 20.00 óra között. Nyáron – keddtől vasárnapig – 10.00 – 14.00 és 17.00 – 21.00 óra között. Hétfőn zárva tart, valamint december 25-én és január 1-jén is.

A művészeti múzeumok mellett különböző érdekes múzeum is található a városban, ezek közé tartozik az autó- vagy éppen az üvegmúzeum. A borok kedvelőinek van bormúzeum is

Malaga

Malaga – Fotó: Pixabay

Az 5 Legjobb Autós Túra Malagából

Az 5 Legjobb Autós Túra Malagából

Töltse le az útikalauzt, mert a malagai utazásához még több ötletet fog kapni!

Adja meg az E-mail címét és keresztnevét majd kattintson a 'Letöltöm!' gombra, hogy elküldhessük Önnek az útikalauzt és a két hetente megjelenő ingyenes hírlevelünket!

Köszönjük! "Az 5 legjobb autós túra Malgából" letöltési tudnivalóit elküldtük a megadott emailcímre.

FONTOS! Az emailt a tartalom szolgáltatójától az AutóbérlésOnline.hu emailcíméről fogja megkapni.

Az 5 Legjobb Autós Túra Malagából

Töltse le az útikalauzt, mert a malagai utazásához még több ötletet fog kapni!

Adja meg az E-mail címét és keresztnevét majd kattintson a 'Letöltöm!' gombra, hogy elküldhessük Önnek az útikalauzt és a két hetente megjelenő ingyenes hírlevelünket!

Köszönjük! "Az 5 legjobb autós túra Malgából" letöltési tudnivalóit elküldtük a megadott emailcímre.

FONTOS! Az emailt a tartalom szolgáltatójától az AutóbérlésOnline.hu emailcíméről fogja megkapni.